sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Sacherkakku vol. 1

Muutto pohjoseen lähestyy ja on monia ihmisiä täällä joita tulee ikävä ja joita halusin kiittää jollain tavalla. Kakun leipominen tuntu hyvältä ajatukselta ja vähän aikaa nettiä selailtuani päädyin Sacher-kakkuun johon löyty kiva ohje Kinuskikissan sivuilta. Tarkoitus on tehä niitä kaksi kappaletta, toinen ratsastuspaikkaan ja toinen työpaikalle. Ratsastuspaikkaan tarkotetun kakun askartelin eilen ja vein sen tänään. Pääsin jopa maistamaan sitä ja täytyy myöntää että hyvää oli :) Työpaikan kakun askartelen tiistaina ja vien sen keskiviikkona (joka onkin viimeinen työpäivä tuossa työpaikassa). Voi tosin olla että pohjan teen jo aikasemmin, tuntu aika pitkältä ajalta lauantaina ootella uunista otetun pohjan jäähtymistä ennen leikkaamista..


Tässä muutama kuva leipomishommiin liittyen. Ensin yhteispotretti tarvittavista aineksista. Ajattelin vielä jossain vaiheessa laskeskella paljonko aineet kakkuun maksoivat ja laittaa laskelman tänne, aika näyttää saanko toteutettua sen..

Näistä lähettiin




















Leipominenhan olis ollu ihan liian helppoa jos kaikki olis menny niinku suunnittelin. Eka vastoinkäyminen tuli kun kaivoin vuoan kaapista, se näytti tältä:


Pinnoite oli hieman kärsiny..




















Eiku siis uuestaan kauppaan ja uutta vuokaa ostamaan. Taikinan teko sujui onneksi ilman ongelmia, tosin en sisäistäny ohjeesta etukäteen että keltuaiset oli tarkotus lisätä yksi kerrallaan taikinaan, miehän olin nakannu ne erotteluvaiheessa kaikki samaan kippoon. Onneksi 4/5 keltuaisesta oli ehjiä joten niiden nostelu taikinaan onnistui ihan hyvin lusikalla.

Paistamisessa kokeilin ekaa kertaa Kinuskikissan ohjesivulta löytynyttä pyyhevinkkiä. Toimi minusta aika hyvin, täytyy käyttää tuota jatkossaki.


Mielenkiintonen idea tuo pyyhehomma




















Leikkasin kakun kerrokset jonkinnäköisellä "kakkusahalla" joka kuului Ikeasta ostettuun leivontapakettiin. Se toimi ihan mukavasti, tosin ei olis haitannu vaikka "siima" olis ollu vähän kapeampi/terävämpi. Tasaista jälkeä se kuitenki teki. Siitä työvaiheesta ei valitettavasti ole kuvaa, ehkä ens kerralla. Tässä vaiheessa mokasin kun nostin pintakerroksen lautaselle paistopuoli alaspäin. Lopputulos: paistopinta tarttui lautaseen ja lähti repsottamaan ja siitä oli haittaa marmeladikuorrutusta levittäessä.

Seuraava ongelma: ohjeessa tosiaan sanottiin että täyttämisen jälkeen kakku piti kuoruttaa aprikoosimarmeladilla tasaisen pinnan aikaansaamiseksi. En sitte ajatellu asiaa ihan loppuun asti ja aloitin kuorrutteen levittämisen reunoista. Ja siitä seurasi että sitä ei riittäny pintaan ihan niin paljon ku ois pitäny. Ens kerralla aloitan siis pinnasta, joka tietysti on se tärkeämpi ja jossa näkyy kaikki epätasaisuudet suklaakuorrutteen kaatamisen jälkeen.


Tässäpä sitten valmis kakku:


Elämäni eka Sacher-kakku




















Pinta jäi hieman epätasaiseksi ja tekstin pursotuksen kans oli tosi isoja ongelmia. Olis ehottomasti pitäny oottaa että sula valkosuklaa vähän jäähtyy ja ehkä jähmettyy. Nyt pursotin sen suoraan lämpimänä ja sen seurauksena se oli erittäin juoksevaa ja K-kirjaimesta tuli vähän kökkö.. Seki muistiin siis ens kertaa varten.

Oli siis kiva tämä ohje ja suosittelen kokeilemaan! Erityisesti pohja tuoksu aivan ihanalta ku se oli uunissa ja melkein valmis, taivaallinen suklaan tuoksu levisi koko asuntoon :) Seuraava kokeilu siis heti parin päivän päästä..

tiistai 22. tammikuuta 2013

Ruokahommia

Aika pitkä päivitystauko päässy tulemaan, toivotaan että asia korjaantuu jatkossa. Käsitöitä en ole tehny oikeastaan yhtään. Villapaitaprojekti on siis totaalisesti kesken, jatketaan jahka inspiraatio löytyy. Tuleva muutto kovasti sotkee pakkaa mutta eiköhän se tästä lähe taas suttaantumaan :)

***************************************************

Olipa kerran kasviskeitto

Tein kerran syksyllä paahdettua porkkanakeittoa jo silloin hieman sovelletulla reseptillä, silloin siitä tuli ihan hyvä mutta onnistuin laittamaan liian paljon mustapippuria ja keitosta jäi suuhun vähän liian pippurinen maku. Silloin tein pienen koe-erän (se oli elämäni ensimmäinen kasvissosekeitto). Tällä kertaa käytiin samaa ohjetta pohjana. Sooloilin sen verran että korvasin pienen osan (noin 1/5) porkkanoista perunoilla, en laittanut jeeraa, enkä myöskään oliiviöljyä (koska en edes huomannu että sitä olis pitäny laittaa :D). Kermana käytin purkillisen kolmen juuston ruokakermaa (joten kermaakin tuli vähän reilummin, 2,5 dl). Lopputulos: ei kannata korvata porkkanaa perunalla, olis todennäkösesti tullu parempi ilman ja kolmen juuston ruokakerma menee ihan hukkaan tässä, ei maistu juustot sitte yhtään. Mutta tykkäsin kuitenkin ja tehen ehottomasti toistekki. Tosin tämä versio tarvii ihan ehottomasti maustettuja krutonkeja kaveriksi, muuten jäi liian vaisuksi maku. Minun krutonkien maku tais olla joku suola ja tilli ja ehkä valkosipuli? Tässä pari kuvaa keittohommista:


Kasvikset uunissa paahtumassa















Valmis keitto





















****************************************************
 

Sämpyläsunnuntai vol. 1


Tein keitolle kaveriksi sämpylöitä. Ohje oli yläasteen kotitalouskirjasta:






















Tein aurinkoisen version, sämpyläjauhoina käytin Myllyn Parhaan Sämpyläjauhoseosta.



Sämpylät ennen paistoa




















Voitelin sämpylät paistamisen jälkeen kahvi-voi -seoksella. Sen jälkeen niistä tuli tosi hyvän tuoksuisia, mutta muuten siitä ei ollut mitään hyötyä, ei jäänyt mitään erityistä makuakaan.


Paistamisen jälkeen voideltuina




















Valmiit, jäähtyneet sämpylät














Sämpyläkokeilu oli pienoinen pettymys, niissä ei maistunut sen enempää porkkana kuin juustokaan. Resepti menee siis vaihtoon.


****************************************************

Sämpyläsunnuntai vol. 2


Viikkoa myöhemmin (eli viime sunnuntaina) tein uuden sämpyläkokeilun, tällä kertaa sipulisämpylöitä. Ohjeena toimi tällä kertaa Myllyn Paras Sämpyläjauhoseoksen pussin kyljessä ollut resepti:

5 dl maitoa (tai vettä tai piimää)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia (käytin vaahterasiirappia ku ei ollukaan tavallista)
50 g oliiviöljyä (tai voita tai margariinia)
n. 10 dl Sämpyläjauhoseosta

Lisäksi laitoin taikinaan reilun desin paahdettua sipulia.

Lopputulos: ihan ok-makusia sämpylöitä joissa ei maistu tippaakaan sipuli. Huoh. Näiden sämpylätestien jälkeen menee kyllä jauhot vaihtoon. Molemmat sämpyläversiot maistuu samalla tavalla tylsältä ja ovat jopa tietyllä tavalla mauttomia ja koska kokeilin kahta eri reseptiä niin syytän nyt jauhoja. Seuraavaksi ne siis vaihtoon ja uusi kokeilu, ehkä sitten onnistun paremmin :) Sipulisämpylöistä ei nyt tullu otettua kuvaa mutta samalta näyttivät ku nuo aikasemmat Aurinkoiset sämpylät. Sipuliversioita en voidellut paistamisen jälkeen millään koska edellisellä kerralla jo totesin että se on turhaa.

Harjoittelut jatkukoon :)